FrieslandCampina gaat PlanetProof-melk rechtstreeks leveren

‹ Terug naar overzicht

FrieslandCampina gaat PlanetProof-melk rechtstreeks leveren

Geplaatst op:

FrieslandCampina gaat On the Way to PlanetProof-melk rechtstreeks van de boerderij aan andere zuivelondernemingen leveren. Daarmee speelt de onderneming in op de toenemende marktvraag naar melk die voldoet aan strenge eisen op het vlak van dier, natuur en klimaat.

on the way to planetproofJeroen Elfers, directeur Bijzondere Melkstromen FrieslandCampina: “Door On the Way to PlanetProof-melk rechtstreeks vanuit de melktank op de boerderij te leveren aan andere zuivelondernemingen verbinden we de markt direct met het boerenerf. Daardoor komen er meer producten met het onafhankelijke duurzaamheidskeurmerk beschikbaar. De consument kan dus kiezen uit een breder productassortiment.”

Extra vergoeding 

FrieslandCampina en zijn leden-melkveehouders willen voortdurend werken aan verdere verduurzaming. Daarom startte de coöperatie in 2018 met de productie van melk onder het On the Way to PlanetProof-keurmerk. Inmiddels doen meer dan zeshonderd leden mee. Melkveehouders die melk onder het keurmerk leveren ontvangen bovenop hun melkprijs een extra vergoeding voor hun duurzaamheidsinspanningen. 

PlanetProof groeit het snelst

Het onafhankelijke On the Way to PlanetProof-keurmerk is het snelst groeiende duurzaamheidskeurmerk in Nederland en is beschikbaar in agf, bloemen, eieren en zuivel. Binnen zuivel is het ruim anderhalf jaar na introductie het grootste duurzaamheidskeurmerk. De zuivelsector startte eind 2018 met verduurzamen via certificering voor dit keurmerk van de Stichting Milieukeur (SMK).

Het keurmerk On the way to PlanetProof is steeds prominenter aanwezig in het zuivelschap. Het keurmerk staat inmiddels op zuivel onder Campina-merk, op Milner-kaas van FrieslandCampina en op producten als Optimel, Vivit en Friesche Vlag.  

Drie zuivelketens

Er zijn nu drie zuivelketens met ongeveer zevenhonderd melkveehouders gecertificeerd voor On the Way to PlanetProof op een oppervlakte van circa 44.000 hectare duurzamer beheerd land voor melkkoeien. Dit zijn FrieslandCampina, Coöperatie Noorderlandmelk en Farmel Dairy. Daarnaast zijn ook verwerkers gecertificeerd zoals Bouter Cheese en Veco Zuivel.