On the way to PlanetProof steeds prominenter in zuivelschap

‹ Terug naar overzicht

On the way to PlanetProof steeds prominenter in zuivelschap

Geplaatst op:

Het keurmerk On the way to PlanetProof is steeds prominenter aanwezig in het zuivelschap. De zuivelsector is eind 2018 gestart met verduurzamen via certificering voor dit keurmerk, meldt de Stichting Milieukeur (SMK). 

Inmiddels zijn er drie zuivelketens met ongeveer zevenhonderd melkveehouders gecertificeerd op een oppervlakte van circa 44.000 hectare duurzamer beheerd land voor melkkoeien. Dit zijn FrieslandCampina, Coöperatie Noorderlandmelk en Farmel Dairy. Daarnaast zijn ook verwerkers gecertificeerd zoals Bouter Cheese en Veco Zuivel. 

On the way to PlanetProof: zuivel met keurmerk  

Van de geproduceerde melk staat inmiddels een groot assortiment zuivelproducten, zowel A-merken als private labels, met het bewuste certificaat in het koelmeubel van de supermarkt. Daaronder bevindt zich zuivel onder Campina-merk en Milner-kaas van FrieslandCampina, en producten als Optimel, Vivit en Friesche Vlag. 

zuivel met keurmerk On the way to PlanetProofVorig jaar waren er in het eerste halfjaar ruim tweehonderd zuivelproducten met het keurmerk verkrijgbaar. Vrijwel alle supermarkten bieden inmiddels zuivel met het keurmerk. Zo brengen supermarktformules van inkooporganisatie Superunie – Coop, Plus, Deen, Dirk, Dekamarkt, Hoogvliet, Jan Linders, Poiesz, Nettorama, Sligro, Spar, Boni, MCD en Vomar – nu bijna een jaar melk, karnemelk, yoghurt, vla en drinks onder het huismerk Melkan met PlanetProof. Ook Goudse kaas heeft het duurzaamheidskeurmerk. Daarnaast verduurzaamden ook Jumbo, Aldi en Lidl het schap huismerkzuivel met het keurmerk. 

Bijdrage aan kringloop

SMK levert met het keurmerk een belangrijke bijdrage aan de Kringloopvisie van minister Schouten van LNV. De stichting heeft onlangs het herziene certificatieschema voor melk gepubliceerd. In dit schema zijn per 1 januari een aantal maatregelen verder toegelicht en ambitieniveaus verhoogd. Het thema Dierenwelzijn en diergezondheid is een van de drie duurzaamheidsthema’s binnen het certificatieschema.

KoeMonitor

Vanaf dit jaar wordt het binnen het keurmerk vereist om te werken met KoeData en KoeKompas, twee onderdelen van het borgingssysteem voor diergezondheid, dierenwelzijn en voedselveiligheid KoeMonitor. Bij KoeData geldt een minimum aantal punten. Bij KoeKompas is aanvullend een tussentijds evaluatiegesprek met de dierenarts noodzakelijk.