Melkveehouders betalen lagere bijdrage aan MilkBE

‹ Terug naar overzicht

Melkveehouders betalen lagere bijdrage aan MilkBE

Geplaatst op:

Melkveehouders betalen dit jaar een lagere bijdrage aan MilkBE, de brancheorganisatie van de zuivelsector die onder andere het solidariteitsfonds botulisme beheert. 

Koeien in een Vlaams weiland.

Door het dalend aantal gevallen van zware botulisme van de afgelopen jaren betalen melkveehouders in 2022 minder. Doordat er de voorbije twee jaar minder (zware) botulismegevallen met hoge sterfte waren (één geval in 2019 en nul in 2020), is er een reserve opgebouwd. Deze reserve maakt het nu mogelijk om een vermindering van de bijdrage voor de melkveehouders door te voeren. In plaats van € 0,0805 per 1.000 liter melk moet er nu nog € 0,0605 per 1.000 liter melk betaald worden.

Duurzaamheidsmonitor 

Tegelijkertijd zorgt digitalisering van de duurzaamheidsmonitor voor hogere uitgaven van MilkBE dit jaar. Deze kosten worden gedragen door de kopers van melk. Zij zien hun tarieven stijgen. Er wordt een digitale tool ontwikkeld om het invullen van de monitor vlotter en gemakkelijker te maken, Deze tool zal de nodige gegevens, die al beschikbaar zijn bij diverse dataleveranciers, samenbrengen via de dataplatformen DjustConnect en WalleSmart. Zo worden de gegevens inzichtelijk gemaakt voor de melkveehouder, de koper en de sector in zijn totaliteit.

MilkBE bestaat bijna drie jaar

De sectorbrede monitoring van contaminanten in rauwe melk is de derde grote kostenpost van MilkBE. De organisatie is nu enkele jaren actief in België. In Nederland (ZuivelNL) en in Frankrijk (Cniel) bestaan dergelijke brancheorganisaties al langer.