Nizo breidt proeffabriek uit voor project duurzaam eiwit

‹ Terug naar overzicht

Nizo breidt proeffabriek uit voor project duurzaam eiwit

Geplaatst op:

Nizo breidt de proeffabriek uit met apparatuur voor het Sprint-project. Het project Sustainable protein innovation and test centre (Sprint) wordt medegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het React-EU programma dat voor de provincies Overijssel en Gelderland wordt uitgevoerd door het Europese subsidieprogramma OP Oost 2014-2020.

De focus van de uitbreiding van de pilotplant in Ede ligt op het ondersteunen van de overgang van dierlijke naar plantaardige en microbiële eiwitten voor de productie van zuivel-, vlees- en ei-alternatieven. Het project Sprint steunt bedrijven in Gelderland en Overijssel met het opschalen van duurzame eiwitten. 

Uitbreiding proeffabriek Nizo

De uitbreiding van de proeffabriek van Nizo, de beslissing voor investering in de benodigde industriële apparatuur en het bestellen en installeren is verlopen in nauw overleg met meerdere start-ups en andere bedrijven in de regio. Veel bedrijven maken al gebruik van de bestaande pilotplant. 

De nieuwe apparatuur in de pilotplant geeft start-ups, scale-ups en grote bedrijven de kans om nieuwe ideeën en producten te testen, demonstreren en produceren.  De locatie van Nizo richt zich op een nog betere ondersteuning van het verwerken van plantaardige eiwitten en microbiële eiwitten naast die van dierlijke.

Samenwerking met Nestlé en Arla

Nizo werkt aan uiteenlopende projecten in de foodindustrie. Een van de projecten is een samenwerking met Nestlé. Beide partijen hebben een proces ontwikkeld voor een Edammer kaas met minder vet. Nestlé wil daarmee het gehalte aan verzadigde vetten in diepvriespizza’s verminderen. De kaas heeft 30 procent minder vet dan de volvette versie, maar heeft verder geen andere eigenschappen waardoor de pizzaproducent geen speciale ingrediënten of apparatuur nodig heeft.

Nizo werkt ook aan een project met Arla Foods Ingredients. Zij gaan samen een klinische studie uitvoeren naar Lacprodan OPN-10, een van wei afgeleid nieuw voedingsingrediënt dat sterk is verrijkt met osteopontine.