On the way to PlanetProof sterkst groeiende duurzame keurmerk

‹ Terug naar overzicht

On the way to PlanetProof sterkst groeiende duurzame keurmerk

Geplaatst op:

On the way to PlanetProof is het sterkst groeiende keurmerk voor duurzamer voedsel. Consumenten gaven vorig jaar 18 procent meer aan duurzaam voedsel met een keurmerk uit. Met het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof verzesvoudigde de supermarktomzet van € 87 miljoen naar € 617 miljoen, aldus WUR in de Monitor Duurzaam Voedsel 2019. 

logo on the way to planet proofOn the way to PlanetProof staat vermeld op een breed assortiment, waaronder zuivelproducten als melk, yoghurt, boter en kaas. Dat hele assortiment is duurzamer geproduceerd en daardoor beter voor natuur, milieu, klimaat en dier. Boeren en tuinders moeten voldoen aan verschillende duurzaamheidseisen, verdeeld over zes thema’s. De producenten leveren met deze thema’s een bijdrage aan een schonere lucht, een vruchtbare bodem, een goede waterkwaliteit, meer natuur op het bedrijf, diergezondheid en dierenwelzijn en aan recycling. Deze duurzaamheidseisen van On the way to PlanetProof zijn bovenwettelijk. 

Duurzaamheidsdoelen On the way to PlanetProof

On the way to PlanetProof werkt mee aan het bereiken van duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties, de Sustainable Development Goals op het gebied van bodem, landschap & biodiversiteit, water, energie, productie & consumptie, klimaat en dierenwelzijn en diergezondheid. 

De ontwikkeling en herziening van het certificatieschema en de controle en certificatie van de productenen diensten wordt uitgevoerd volgens de Europese normen voor productcertificatie (ISO/IEC 17065). Certificatie vindt plaats onder toezicht van de Raad voor Accreditatie.

Keurmerkenwijzer

Milieu Centraal nam alle keurmerken en bedrijfslogo’s voor voeding onder de loep. De beoordelingen zijn terug te vinden in de Keurmerkenwijzer. Uiteindelijk bleken tien keurmerken – waaronder On the way to PlanetProof – toppers te zijn. “Deze topkeurmerken stellen strenge eisen aan milieu, eerlijke handel en dierenwelzijn. Ze worden goed gecontroleerd en zijn helder over wat ze doen”, aldus Milieu Centraal.

1 miljard liter melk

Sinds december 2018 is er 1 miljard liter melk geproduceerd volgens de eisen van het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nam vorige maand de miljardste liter PlanetProof-melk in ontvangst. En de vraag naar duurzaam geproduceerde melk stijgt. Farmel Dairy, Noorderland Melk en FrieslandCampina zijn de drie gecertificeerde zuivelorganisaties. FrieslandCampina liet onlangs weten dat deze keurmerkmelk rechtstreeks van de boerderij aan andere zuivelondernemingen kan worden geleverd.

Kijk hier voor meer informatie over melk onder dit keurmerk.