PlanetProof-melk: miljardste liter is voor minister Schouten

‹ Terug naar overzicht

PlanetProof-melk: miljardste liter is voor minister Schouten

Geplaatst op:

Melkveehouder Bert Vollering heeft de miljardste liter PlanetProof-melk overhandigd aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Vollering deed dit namens de drie gecertificeerde zuivelorganisaties FrieslandCampina, Farmel Dairy en Noorderland Melk. 

minister carola schouten landbouw natuur voedselkwaliteit planetproof

Minister Schouten nam de miljardste liter PlanetProof-melk in ontvangst. (Foto: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit)

Sinds december 2018 is er 1 miljard liter melk geproduceerd volgens de eisen van het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof. En de vraag naar duurzaam geproduceerde melk stijgt. FrieslandCampina liet onlangs weten dat deze keurmerkmelk rechtstreeks van de boerderij aan andere zuivelondernemingen kan worden geleverd. 

Verduurzamen op thema’s 

Het keurmerk On the way to PlanetProof is integraal: het gaat om verduurzaming op meerdere thema’s. Melkveehouders moeten voldoen aan eisen op diergezondheid en dierenwelzijn, biodiversiteit en klimaat. Daarnaast moet de melk voldoen aan criteria voor weidgang en grondgebondenheid. Uit onderzoek blijkt dat 10 procent van alle Nederlandse melkveehouders aan de criteria kunnen voldoen.

Door de aansluiting van het keurmerk op digitale meetinstrumenten van de sector weten melkveehouders waar ze staan ten opzichte van de eisen van het keurmerk. Met de integrale aanpak werken zevenhonderd melkveehouders tegelijkertijd aan meerdere duurzaamheidsthema’s.

PlanetProof bekender maken 

De Nederlandse agrarische sector zet veel van de productie af in het buitenland. Deelname aan On the way to PlanetProof levert voor boeren op dit moment vooral een meerwaarde op in de Nederlandse markt.  De melk krijgt een steeds grotere plaats in de schappen van de Nederlandse retail.

Minister Schouten wil zich inzetten om ook de internationale bekendheid van het keurmerk te vergroten. “Voor melk die de grens overgaat moet duidelijk zijn aan welke eisen het heeft voldaan. Ook in onze buurlanden moeten retailers en consumenten weten dat On the way to PlanetProof goed werkt.”

Kijk hier voor meer informatie over melk onder dit keurmerk.