Ruime meerderheid melkveebedrijven hanteert weidegang

‹ Terug naar overzicht

Ruime meerderheid melkveebedrijven hanteert weidegang

Geplaatst op:

73,6 procent van de melkveebedrijven zegt volledige weidegang toe te passen en 9,7 procent hanteert deelweidegang. Dit is in totaal ruim 83 procent van de melkveebedrijven in Nederland, terwijl 16 procent van de bedrijven de koeien permanent binnen laat.

Deze cijfers komen naar voren uit de gegevens die 3.400 bedrijven hebben gedeeld over bedrijfsactiviteiten, waaronder het toepassen van weidegang. Marktonderzoeksbureau AgriDirect hield dit voorjaar de jaarlijkse data-actualisatie onder Nederlandse melkveebedrijven. 

Toename van weidegang

Dat nu ruim 83 procent van de melkveebedrijven weidegang toepast, betekent een stijging van ruim 3 procent ten opzichte van 2018 toen cijfers van het CBS  aantoonden dat 80 procent van de melkveebedrijven weidegang toepaste. Dit is eveneens in lijn met de recente cijfers van het CBS van 2020.

Hoe lang zijn koeien in de wei?

Bij de melkveebedrijven in het onderzoek staan bij 60 procent de koeien zeven tot twaalf uur per dag buiten. Ongeveer 25 procent laat de koeien zes uur of minder per dag in de wei. Een paar procent van de deelnemende melkveebedrijven laat de koeien meer dan twaalf uur per dag buiten.

Bij 44 procent van de bedrijven gaan de koeien tussen 151 en tweehonderd dagen naar buiten. Bij 29 procent van de bedrijven ligt de periode dat wordt beweid tussen de 121 en 150 dagen en circa 18 procent van de melkveebedrijven laat de koeien maximaal 120 dagen per jaar naar buiten gaan. Van de melkveebedrijven laat 63 procent de koeien vanaf april buiten lopen. 23 procent doet dat vanaf mei en bijna 8 procent al vanaf maart.

Cruciaal aspect voor Cono

Weidegang is een cruciaal aspect voor Cono-melkveehouders. Zo’n 96 procent van de melkveehouders die melk leveren aan Cono Kaasmakers liet vorig jaar de koeien grazen. Dit is hoger dan het landelijk gemiddelde: landelijk deed 83,7 procent van de Nederlandse melkveehouders de koeien naar buiten.