Vreugdenhil Dairy Foods neemt NutriDutch over

‹ Terug naar overzicht

Vreugdenhil Dairy Foods neemt NutriDutch over

Geplaatst op:

Vreugdenhil Dairy Foods heeft NutriDutch uit Putten overgenomen. Deze melkpoederproducent ging eind vorig jaar failliet. Vreugdenhil wil zich met deze uitbreiding van capaciteit met name gaan richten op het produceren van hoogwaardige nutritionele producten zoals specialiteiten op basis van melk, wei en plantaardige grondstoffen. 

De Nutridutch-vestiging in Putten. (Foto: Tim van Donkersgoed)

De locatie vormt een aanvulling op de huidige activiteiten van Vreugdenhil Dairy Foods. Het bedrijf verwerkte in 2020 ongeveer 1,4 miljard kilo melk. De locaties staan in Barneveld, Scharsterbrug, Gorinchem en Madrid. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nijkerk. Bij Vreugdenhil werken circa vijfhonderd medewerkers.

Schaalvergroting Vreugdenhil 

Met de overname van NutriDutch kan Vreugdenhil aan klantvragen voldoen die voorheen niet haalbaar waren vanwege de schaalgrootte. Met de overname neemt het bedrijf een groot deel van de medewerkers van NutriDutch in dienst. Het plan is om de fabriek zo snel mogelijk op te starten. 

Nutridutch produceerde lactose- en weipoeder

NutriDutch produceerde onder meer lactose- en weipoeder die als grondstoffen worden verwerkt in yoghurt, bakkersproducten en sportvoeding. Er waren 34 mensen werkzaam. Het bedrijf was eigendom van private-equitybedrijf Mentha Capital uit Amsterdam. De onderneming richtte zich op de Nederlandse en internationale foodindustrie met het verwerken van kaasweiconcentraten tot weipoederderivaten.

Eigen niche

Nutridutch was van plan om een eigen niche in de markt in te vullen met een productiecapaciteit van toendertijd 350 ton weiverwerking per week tot maximaal jaarlijks 20.000 ton lactose. “Afhankelijk van de productie van eindproducten als WPC 35 tot het hogere WPC 50 en 80 leveren we gedemineraliseerde en ontsuikerde weipoeder, maar ook permeaatpoeder waaruit de wei-eiwitten met ultrafiltratie zijn verwijderd. Al deze ingrediënten worden productieklaar uitgeleverd, met name in poedervorm of  vloeibaar afhankelijk van de klantwens”, vertelden destijds Erik van den Bor, verantwoordelijk voor in- en verkoop, en operationeel manager Henk van den Bor. De omzet zou bij een volledige capaciteit rond € 20 miljoen kunnen bedragen.

NutriDutch werkte de afgelopen jaren samen met onder meer Holland Jersey in Nijkerk. De producent verwerkte de melkstroom van Holland Jersey tot poeder voor de industrie.

Hoge energieprijzen 

Er was al langer twijfel over het toekomstperspectief van de onderneming. NutriDutch had eind 2019 al een negatief eigen vermogen. In het daaropvolgende jaar namen de financiële problemen verder toe. Het bedrijf was niet meer bestand tegen de sterke stijging van de energieprijzen in de afgelopen maanden.