Yili betaalt kleine € 700 miljoen voor belang in Ausnutria

‹ Terug naar overzicht

Yili betaalt kleine € 700 miljoen voor belang in Ausnutria

Geplaatst op:

Het Chinese zuivelconcern Yili heeft een belang van ruim 34 procent in Ausnutria genomen. Het bedrijf gaat samenwerken met Ausnutria Dairy via zijn  dochteronderneming Hong Kong Jingang Trade Holding.  Begin oktober verschenen de eerste berichten over een mogelijke deelneming van Yili in Ausnutria.  Het grootste deel van de Ausnutria-aandelen is al in Chinese handen.

Yili neemt belang in AusnutriaDe deelneming in Ausnutria is voor Yili een stap om met geitenzuivel te groeien in zuigelingenvoeding. Yili behoort met de deelname tot de top 5 van de grootste zuivelondernemingen in de wereld. 

Yili verwerft 531 miljoen aandelen

Hong Kong Jingang Trade Holding zal in totaal 531 miljoen aandelen van andere aandeelhouders verwerven tegen een prijs van 10,06 Hong Kong dollar per aandeel, wat neerkomt op ongeveer 30,89 procent van het totaal aantal uitgegeven aandelen van Ausnutria. Daarnaast zal Ausnutria 90 miljoen nieuwe aandelen uitgeven aan Jingang tegen de prijs van 10,06 Hong Kong dollar per aandeel. 

Als de twee transacties met succes kunnen worden afgerond, zal Jingang in totaal 621 miljoen aandelen van Ausnutria in bezit hebben. Dat is 34,33 procent van het totaal, waarmee Yili de grootste aandeelhouder van het bedrijf wordt. Deze kocht 531 miljoen bestaande aandelen van Ausnutria van de huidige aandeelhouders. 

Daarnaast geeft Ausnutria 90 miljoen nieuwe aandelen uit, die ook door Yili worden opgekocht. In totaal telt Yili 6,247 miljard Hong Kong dollar neer voor het belang in Ausnutria. Omgerekend is dat zo’n € 694 miljoen.

Winstgroei overtreft verwachtingen

Op 28 oktober 2021 maakte Yili Group behaalde tijdens de afgelopen drie kwartalen een bedrijfsopbrengst van RMB 85,007 miljard (Renminbi RMB, de Chinese valuta) en een nettowinst van RMB 7,967 miljard, wat neerkomt op een jaarlijkse stijging van respectievelijk 15,23 procent en 31,82 procent. Beide indicatoren bereikten een recordhoogte en een winstgroei van meer dan 30 procent die ruimschoots de verwachtingen overtrof. 

Yili’s nettowinst in de eerste drie kwartalen overtrof die van vorig jaar, wat wijst op nieuwe vooruitzichten voor de groei van het bedrijf. De prestaties gaven ook aan dat Yili nu naar verwachting het eerste zuivelbedrijf in Azië wordt dat een omzet van meer dan RMB 100 miljard zal halen.

Ausnutria 

Geitenzuivelconcern Ausnutria is al merendeels Chinees. Het bedrijf bouwt in Heerenveen een nieuwe blikfabriek. De nieuwe productielocatie wordt geïntegreerd met de huidige Ausnutria-fabriek voor droog mengen en verpakken. De fabriek zou dit jaar operationeel worden, maar komt nu op termijn in bedrijf. Na de samenvoeging met de huidige locaties voor droog mengen en verpakken van in Heerenveen zal de capaciteit dan meer dan 150 miljoen blikken per jaar bedragen. Met de nieuwbouw is een investering gemoeid van circa € 175 miljoen.

Ausnutria, dat tien jaar geleden 51 procent van de aandelen in Hyproca NL kocht, omvat naar eigen zeggen de complete keten van geitenmelk. De leverancier van kindervoeding realiseerde vorig jaar een omzet van € 1 miljard en een winstgroei van 15 procent. Het bedrijf behaalde een bedrijfsresultaat van € 194,9 miljoen, 14,7 procent hoger dan in 2019.