EDA roept op tot private opslag vanwege coronacrisis

‹ Terug naar overzicht

EDA roept op tot private opslag vanwege coronacrisis

Geplaatst op:

De European Dairy Association (EDA) heeft de Europese Commissie opgeroepen om in verband met de coronacrisis het systeem van private opslag voor melkpoeder, kaas en boter in werking te stellen. 

Andere punten van zorg van de Europese zuivelfederatie zijn de inzetbaarheid van personeel en de blijvende beschikbaarheid van verpakkingsmaterialen, koelcapaciteit en transportcontainers. 

Coronacrisis: belangrijke afzetmarkten weggevallen

Door de coronacrisis zijn belangrijke afzetmarkten zoals horeca en export grotendeels weggevallen, bij de afzet in retail zijn de prijzen laag en betalingstermijnen lang en bovendien is de aanvoer van melk in deze periode altijd hoog. Al deze aspecten hebben grote impact op de fors dalende zuivelprijzen in Europa en wereldwijd. 

Prijzen melkpoeder hard onderuit

Vooral de prijzen voor melkpoeder gaan hard onderuit sinds de uitbraak van de coronapandemie, meldt EDA-voorzitter Michel Nalet.  “Wij dringen er bij de EU-Commissie op aan om de steun voor particuliere opslag te activeren om zo de duurzame toekomst van onze essentiële en vitale sector voor Europa, zijn burgers en zijn economie te garanderen.”