FrieslandCampina wil meer groene stroom bij leden afnemen

‹ Terug naar overzicht

FrieslandCampina wil meer groene stroom bij leden afnemen

Geplaatst op:

FrieslandCampina wil meer groene stroom en deze rechtstreeks bij de melkveehouders gaan afnemen en hen daarvoor marktconform betalen. 

De coöperatie gaat werken met Power Purchase Agreements (PPA). Er leveren nu meer dan vijftig melkveehouders via PPA’s groene stroom aan FrieslandCampina. Samen zijn ze goed voor ongeveer 10 procent van de Nederlandse stroombehoefte van het zuivelbedrijf. 

Groene stroom afnemen

Power Purchase Agreements (PPA’s) gaan verder dan de Garanties van Oorsprong (GvO’s) die nu veel worden gebruikt. Een GvO is een gecertificeerd bewijs dat energie duurzaam is opgewekt. Hiermee kan grijs ingekochte stroom worden vergroend. Via een PPA kan FrieslandCampina direct groene stroom afnemen bij leden-melkveehouders. Daarvoor werkt de coöperatie samen met CNS.

Vergoeden binnen eigen keten 

Bij het traditionele model, waarbij stroom en GvO’s separaat van elkaar worden verkocht, zijn meerdere partijen actief in de keten. Daarbij voegt iedere partij kosten toe. Dankzij de constructie tussen coöperatie en onderneming kan met directe contracten deze waarde binnen de zuivelketen bewaard blijven en wordt de melkveehouder die de duurzaam opgewekte stroom opwekt direct marktconform beloond door het eigen zuivelbedrijf.

Ook andere programma’s 

FrieslandCampina versnelt ook met programma’s als Solar, Wind en Jumpstart het opwekken van duurzame energie op de boerderij. De melkveehouders dragen daarmee voor een belangrijk deel bij aan de Nederlandse energietransitie. Op dit moment is 94 procent van de elektriciteit die FrieslandCampina wereldwijd gebruikt groen. Het zuivelbedrijf wil dit verhogen naar 100 procent. 

Het opwekken van duurzame energie van de meer dan 2.500 leden melkveebedrijven is live te volgen via www.frieslandcampinaopwek.nl.