Inzicht in voedingsmanagement niet-gespeende kalveren

‹ Terug naar overzicht

Inzicht in voedingsmanagement niet-gespeende kalveren

Geplaatst op:

De UGent wil via een enquête meer inzicht krijgen in het belang van het voedingsmanagement van niet-gespeende kalveren op melkveebedrijf.

De rondvraag onder melkveehouders is opgezet door Jolien Pieters in het kader van haar masterproef voor het afronden van de opleiding Diergeneeskunde aan de UGent.

Enquête voor melkveehouders

Naar het voedingsmanagement van lacterende koeien is al veel onderzoek gedaan, maar over dat van niet-gespeende kalveren is er minder onderzoek beschikbaar. Om die reden heeft Jolien Pieters, studente Diergeneeskunde aan de UGent, besloten om melkveehouders te bevragen over het voeder dat zij aan hun jonge kalveren geven. De focus van de enquête ligt op de melkgift, bericht Vilt. Melkveehouders die geïnteresseerd zijn in het eindresultaat van de enquête kunnen aan het eind van de vragenlijst hun e-mailadres invullen. Zij ontvangen dan binnen enkele maanden een digitale versie van Pieters’ thesis met de resultaten erin verwerkt.

Welk voedingsmanagement wordt toegepast?

“Het idee voor dit onderzoek komt uit de praktijk”, aldus Pieters. “Sommige melkveebedrijven geven hun jonge dieren de melk die onverkoopbaar is van koeien die antibiotica hebben gekregen en bijvoorbeeld nog in de wachttijd zitten. Het is belangrijk om te weten in welke mate die praktijk nog gangbaar is. Vandaar deze enquête om na te gaan welk voedingsmanagement melkveehouders toepassen bij hun niet-gespeende kalveren.” 

Klik hier voor de enquête Voedermanagement bij niet-gespeende kalveren.