Melkveebedrijven in de Kempen krijgen energiescan

‹ Terug naar overzicht

Melkveebedrijven in de Kempen krijgen energiescan

Geplaatst op:

Melkveebedrijven in de Kempen krijgen een energiescan van studenten Energietechnologie en Agro- en Biotechnologie van Thomas More in Geel (België).

De studenten zoeken bedrijven om een scan uit te voeren en te screenen op energieverbruik. Melkveehouders in de Kempen krijgen daarmee adviezen om hun energiekosten te verlagen. Met het project steunen de studenten de doelstelling van Kempen2030, een afspraak van 29 Kempense gemeenten om 40 procent CO2 te besparen in 2030, zo bericht Vilt.

Energiescan vraagt om goed beeld

Om het energieverbruik van een melkveebedrijf te meten en te begrijpen, moet er eerst een goed beeld van structuur en de werking van het bedrijf. De studenten Energietechnologie werken daarom samen met collega’s van Agro- en biotechnologie. 

Melkveehouder krijgt advies op maat

Kempense melkveehouders kunnen zich tot 20 januari 2020 aanmelden voor de energiescan. De geselecteerde bedrijven krijgen begin februari een bericht. Teams van telkens vijf studenten maken een energiescan van de melkveebedrijven. Daarna worden de resultaten van de scans geanalyseerd en met elkaar vergeleken. Elke melkveehouder krijg daarna advies op maat voor zijn bedrijf en hij wordt begeleid om het energieverbruik te doen dalen. De resultaten van het project worden op 12 mei 2020 gepresenteerd aan de betrokken partners.