MilkBE: ‘Retailers, maak geen misbruik van coronacrisis'

‹ Terug naar overzicht

MilkBE: ‘Retailers, maak geen misbruik van coronacrisis'

Geplaatst op:

MilkBE, de brancheorganisatie waarin melkveehouders en zuivelindustrie in België samenwerken, vraagt retailers om de komende tijd geen misbruik te maken van de instabiele situatie op de internationale zuivelmarkt die is ontstaan als gevolg van de coronacrisis.

retailers coronavirusMilkBE roept de supermarktketens op om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en geen misbruik te maken van de crisissituatie om scherpere voorwaarden af te dwingen. “De impact van deze crisis en van de algemene marktverstoring is al erg genoeg voor de melkveehouders en de verwerkende bedrijven.”

Uitval door coronacrisis

MilkBE laat weten dat samen met de landbouworganisaties en de zuivelindustrie de situatie van dag tot dag wordt opgevolgd, berichten Vilt en Boerenbond, een van de partijen die MilkBE een jaar geleden oprichtten. “Melkveehouders en zuivelverwerkende bedrijven hebben de voorbije weken met alle krachten gewerkt om de consumenten te blijven voorzien van melk en zuivelproducten.” Door de toename van het aantal personeelsleden dat als gevolg van het coronavirus ziek kan uitvallen, wordt die opdracht volgens de brancheorganisatie de komende weken wellicht wel moeilijker.

Richtlijnen voor melk ophalen en verwerken 

“De gezondheid van de melkveehouders en werknemers in de zuivelsector staat uiteraard op de eerste plaats. Daartoe werden specifieke hygiënerichtlijnen inzake melkophaling en melkverwerking meegedeeld en geïmplementeerd”, stelt MilkBE. “Wij vragen rekening te houden met de uitzonderlijke situatie en in deze crisistijd geen bijkomende druk te zetten op de zuivelverwerkers. Het is nu al duidelijk dat de crisis zware economische schade zal berokkenen aan de zuivelsector.”

Dalende noteringen 

De economische impact van de crisis komt reeds naar voren in dalende noteringen van de voornaamste zuivelproducten. De lokale vraag naar consumptiemelk en zuivelproducten in de supermarkten neemt toe door het hamstergedrag van de consument. Dit zal de komende weken vermoedelijk afnemen, verwacht MilkBE. De verkoop van zuivelproducten door sluiting van de horeca en verminderde afzet van foodservicebedrijven heeft negatieve effecten op de afzet. Daarnaast zakt vooral de export van zuivelproducten sterk als gevolg van de maatregelen binnen en buiten Europa. 

Steun voor private opslag

Het is belangrijk dat er maatregelen genomen worden om de economische impact van de crisis te stabiliseren. MilkBE pleit voor steun voor private opslag van zuivelproducten met Europese steun. “Daarnaast is het duidelijk dat de markt extra melkvolumes momenteel niet absorbeert. Extra melk is dan ook niet wenselijk. Het is in deze situatie nog belangrijker dat melkveehouders de kosten van hun laatste liters afwegen tegenover de marktprijs.”

Over MilkBE

MilkBE werd vorig jaar maart opgericht door landbouworganisaties Boerenbond, ABS  en FWA en de zuivelindustrie BCZ-CBL. De organisatie is actief op de terreinen waar  samenwerken tussen de schakels in de keten tot meerwaarde leidt. Nederland heeft met ZuivelNL een vergelijkbare brancheorganisatie. 

MilkBE is een private organisatie en werd opgericht onder de vorm van een vzw. De tienkoppige raad van bestuur bestaat uit vijf Agrofrontvertegenwoordigers en vijf leden van BCZ-CBL. Werkgroepen werken aan thema’s als de reglementering en betaling van de melkkwaliteit, duurzaamheid, een borgingssysteem en de relatie tussen producenten en de zuivelindustrie. 

De zuivelsector in Belgie telt rond 7.000 melkveebedrijven die jaarlijks bijna vier miljard liter melk leveren aan de zuivelverwerkers. Deze bedrijven realiseerden hiermee in 2018 een omzet van € 5,3 miljard. In de zuivelindustrie werken bijna 6.000 mensen.