NZO: Zuivelindustrie kan blijven leveren tijdens coronacrisis

‹ Terug naar overzicht

NZO: Zuivelindustrie kan blijven leveren tijdens coronacrisis

Geplaatst op:

Melkveehouders en consumenten in Nederland hoeven zich in verband met de coronacrisis geen zorgen te maken over de melkverwerking en de beschikbaarheid van zuivelproducten. 

Zuivelondernemingen volgen de algemene richtlijnen van het RIVM op en werken daarnaast al enkele weken volgens aangescherpte hygiëneprotocollen. De sector werkt tevens aan plannen voor extra melkverwerking tijdens de aanstaande seizoenstoename. Dit bericht de de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). 

Coronacrisis: melkverwerking veiligstellen

De voorzorgsmaatregelen moeten verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen en de verwerking van melk van de Nederlandse melkveehouders veiligstellen. Op dit moment kan de melkverwerking normaal doorgaan en worden klanten beleverd volgens schema. Een tekort van zuivelproducten op het schap is veelal het gevolg van extreme uitschieters in de kortetermijnvraag naar specifieke producten. De ondernemingen proberen die vraag door aangepaste bedrijfsprocessen goed in te vullen.

Maatregelen tijdens seizoenstoename

Zuivelondernemingen werken nauw met elkaar samen om de melk ook straks in april en mei te verwerken. Tijdens de gebruikelijke seizoensmatige toename van de productie wordt de verwerkingscapaciteit in ons land volledig benut. 

Om dit te kunnen borgen ontwikkelt de sector capaciteitsscenario’s en staat de zuivelindustrie voortdurend in contact met onder meer het RIVM, de rijksoverheid en partners in de keten zoals verpakkingsproducenten en ingrediëntenleveranciers.