Acht Beemster kazen winnen gouden medaille

‹ Terug naar overzicht

Acht Beemster kazen winnen gouden medaille

Geplaatst op:

Acht Beemster kazen van Cono Kaasmakers hebben dit jaar goud gewonnen tijdens de DLG Awards, de kaaskeuring die jaarlijks in Frankfurt plaatsvindt.

De Beemster Jong, Beemster Belegen, Royaal, Royaal Grand Cru, Oude en Extra Oude Beemster, X-O- en Beemster Geiten kaas zijn door de  Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) met goud bekroond. 

Beemster kazen in de prijzen

De Beemster kazen scoorden tijdens de keuring het hoogst op de kwaliteitskenmerken smaak, uiterlijk, geur en consistentie. Beemster is evenals in voorgaande jaren dit jaar wederom beloond met meerdere medailles, ditmaal met een record van acht gouden medailles. 

Elk jaar keurt het DLG-Testzentrum Lebensmittel in Frankfurt honderden kazen in verschillende klassen. De kazen worden jaarlijks onaangekondigd afgeroepen voor inzending voor de keuring. Alleen kazen die op alle kwaliteitsonderdelen hoog scoren komen in aanmerking voor een gouden DLG-kwalificatie.

Extra trots

“Sinds 2005 doen we al mee aan deze Duitse kaaskeuring”, vertelt Sjoerd Hiemstra, kaasmeester bij Cono Kaasmakers. “Nog niet eerder werden zoveel van onze kazen beloond met gouden medailles. Extra trots zijn we dit jaar omdat Beemster Oud, X-O- en Royaal Grand Cru meerdere jaren achtereenvolgend een gouden medaille hebben gewonnen. Deze uitslag is een prachtige bekroning op ons continue streven de beste kwaliteit kaas te maken.”

Cono Kaasmakers

Cono Kaasmakers, de coöperatie achter Beemster kaas, is een kleine boerencoöperatie met haar kaasmakerij in de Beemster. De boeren en kaasmakers hebben de ambitie om de lekkerste en duurzaamste kaas te maken. Beemster onderscheidt zich op drie punten van andere soorten kaas: het Caring Dairy-programma voor continue verduurzaming op haar boerderijen, ambachtelijke kaasproductie en natuurlijke rijping. Het bedrijf introduceerde in 2002 als eerste in Europa premies voor melkveehouders die hun koeien buiten laten grazen. Vanaf januari 2020 is de kaasmakerij klimaatneutraal gecertificeerd.