Biologisch melkveebedrijf ERF-1 breidt uit

‹ Terug naar overzicht

Biologisch melkveebedrijf ERF-1 breidt uit

Geplaatst op:

Biologisch melkveebedrijf ERF-1 op Kampereiland breidt uit met ERF-32. Aanleiding voor de overname is het gebrek aan ruimte dat de ontwikkeling van het bedrijf belemmerde, meldt Irene Prinsen-Bruins in een blog. 

Prinsen onderneemt het melkveebedrijf samen met broer Klaas-Jan Bruins. Boerderij ERF-1, vernoemd naar het eerste en oudste erf van Kampereiland, verwerkt de melk tot zuivel- en kaasproducten voor onder meer de lokale markt. 

ERF-1 verhuist naar nieuwe locatie

Het biologische melkveebedrijf hield lange tijd vast aan de bouw van een nieuwe stal op de huidige locatie. Een continu veranderende wetgeving en matige financierbaarheid op pachtgebied Kampereiland maakten een einde aan dit plan. 

De overname van ERF-32 aan de Middendijk op Kampereiland betekent dat het melkveebedrijf naar de nieuwe locatie verhuist. Hier wordt de melk voor de zuivel- en kaasproducten van ERF-1 geproduceerd. 

Omschakeling naar biologische landbouw

ERF-32 is in omschakeling naar biologische landbouw, een proces dat begin dit jaar werd gestart en enige tijd zal duren. Zo worden de weiden bij de boerderij de komende jaren tot biodivers grasland waar diverse soorten grassen, klavers, en kruiden zoals weegbree en paardebloemen te vinden zijn. 

Zuivel- en educatieboerderij

De familie Bruins richt ERF-1 aan de Mandjeswaardweg op Kampereiland in als zuivel- en educatieboerderij. Hier worden jongvee, vleesvee en mogelijk andere landbouwhuisdieren ondergebracht. Nu grazen er zeventig melkkoeien, volgend jaar lopen er zeventig stuks jongvee in de wei. Verder worden de gebouwen voor de productie van dagverse zuivel en kaas vernieuwd. De producten zijn net als voorheen verkrijgbaar met biologische certificering en het logo van de BBZ (Bond van Boerderijzuivelbereiders). Ook de mogelijkheid om een gecertificeerde Boerenkaas (BOB) te produceren blijft bestaan.