CSK komt in handen van chemiebedrijf DSM

‹ Terug naar overzicht

CSK komt in handen van chemiebedrijf DSM

Geplaatst op:

FrieslandCampina verkoopt zijn meerderheidsbelang van 82,3 procent in CSK Food Enrichment aan het Nederlandse chemiebedrijf DSM, dat wereldwijd actief is in gezondheid, voeding en duurzaam leven. 

De overige aandeelhouders volgen FrieslandCampina. Met de overname, die naar verwachting voor eind dit jaar wordt afgerond, is een bedrag van € 150 miljoen gemoeid. 

CSK wil groei versnellen

CSK, producent van zuivelculturen, stremsels en kaascoatings, maakte onlangs bekend dat het op zoek is naar een nieuwe strategische alliantie om de groei van het bedrijf te versnellen. Daarbij is ook verkoop aan een nieuwe aandeelhouder onderzocht. Dit proces heeft geresulteerd in de overname van het bedrijf door DSM.

‘Blij met DSM’

Hans Meeuwis, president FrieslandCampina Dairy Essentials: “We zijn blij dat CSK zich onder de vleugels van het Nederlandse DSM verder kan ontwikkelen en zien een mooie toekomst voor het bedrijf, wat ook ten goede komt aan FrieslandCampina. Met de nieuwe eigenaar zijn goede langetermijnafspraken gemaakt over een duurzame voortzetting van onze relatie en de toekomstige beschikbaarheid van unieke ‘Nederlandse erfgoedzuursels’. Dit is een goede uitkomst voor alle betrokken partijen.”

Nieuwe vrieshal

CSK brengt rond deze tijd in Leeuwarden een tweede diepvriesopslag van 2000 m2, een investering van € 5 miljoen, in bedrijf. De bouw van de nieuwe vrieshal startte een jaar geleden. De opslaglocatie in Ede gaat dicht en productie en opslag worden overgebracht naar Leeuwarden.

Over CSK 

CSK food enrichment, in 1905 opgericht in Leeuwarden, ontwikkelt en verkoopt wereldwijd hoogwaardige functionele ingrediënten op het gebied van smaak, textuur en bioconservering van zuivelproducten, zoals kaas, yoghurt, kwark en zuiveldrankjes. De bacteriecultures bepalen in grote mate de smaak en textuur van kaas, yoghurt, kwark en zuiveldrankjes. Bijna alle kazen in Nederland bevatten CSK-ingrediënten. 

Het bedrijf telt ongeveer 180 medewerkers en heeft een omzet van rond de € 65 miljoen. De omzet groeide de afgelopen jaren met 5 tot 10 procent per jaar. De ingrediëntenontwikkelaar heeft in Nederland vestigingen in Leeuwarden en laboratoria en een proeffabriek in Wageningen. Daarnaast zijn er locaties in Frankrijk, Hongarije, Polen en de Verenigde Staten.