Kaasmakerij De Terschellinger opent deuren

‹ Terug naar overzicht

Kaasmakerij De Terschellinger opent deuren

Geplaatst op:

Op Terschelling is afgelopen zaterdag kaasmakerij De Terschellinger officieel geopend. Met de opening werd het project PolderPracht Terschelling afgesloten.

In dit project werkten melkveehouders van het eiland samen met Vogelbescherming Nederland en de Nationale Postcodeloterij aan weidevogelvriendelijker beheer van het Terschellinger platteland.

De Terschellinger met Skylger-kaas

De kaasmakerij in West-Terschelling werd uitgebreid, waardoor de melk die afkomstig is van de elf melkveehouders van Terschelling kan worden verwerkt tot streekeigen natuurvriendelijk product zoals de Skylger-kaas. Voor de meerprijs die boeren kunnen vragen voor de melk kunnen zij hun land weidevogelvriendelijker inrichten. Skylger is te koop bij onder meer Plus en Albert Heijn en binnenkort bij de Hema.

PolderPracht

In het project PolderPracht wordt de melk op het eiland verwerkt tot kaas waardoor er minder onnodig en kostbaar transport nodig is. Voor het verhaal achter het product betaalt de consument extra. Met de extra opbrengsten kunnen de boeren minstens 20 procent van hun land weidevogelvriendelijk beheren. Zo wordt er pas na 15 juni gemaaid. Alle boeren op het eiland hebben zich aangesloten bij het initiatief.

Vogelbescherming

Vogelbescherming startte het project in 2014. Het doel is het bloemrijke leefgebied van weidevogels op het eiland voor de toekomst te behouden. Hiervoor is een bedrijfsvoering van de melkveehouderij nodig die rekening houdt met natuur en vogels. Dit betekent in de praktijk vaak een minder hoge productie en dus minder inkomsten voor de boer. Daarom krijgen de boeren nu een hogere melkprijs voor de liters waarvan PolderPracht-kaas wordt gemaakt.