Melkveebedrijf met melkrobot heeft hogere kostprijs

‹ Terug naar overzicht

Melkveebedrijf met melkrobot heeft hogere kostprijs

Geplaatst op:

Melkveebedrijven met een melkrobot hebben een gemiddeld 4 cent per kilogram melk hogere kostprijs dan bedrijven met een gangbare melkstal. Dat blijkt een analyse van de cijfers van Nederlandse, Franse en Zweedse melkveebedrijven door de organisatie European Dairy Farmers.

Dit betekent op een gemiddeld Nederlands bedrijf  een verschil van € 40.000. Het fiscale resultaat op bedrijven met een automatisch melksysteem ligt gemiddeld circa € 6.000 lager, blijkt uit de database van Alfa Accountants en Adviseurs.

Met of zonder

European Dairy Farmers analyseerde de financiële gegevens en de arbeidsuren van bedrijven met en zonder melkrobot in Nederland, Frankrijk en Zweden. Daarbij ging het om het verband tussen het melksysteem en het systeem van voeren. Bij bedrijven met melkrobots wordt relatief veel zomerstalvoedering toegepast. 

De analyse betrof de volledige economische kostprijs, inclusief de kosten van de eigen arbeid en het eigen vermogen. De extra kosten voor onderhoud en fiscale afschrijving van melkrobots bedragen samen circa 1,5 cent per kilogram melk en deze wegen niet op tegen de besparingen en de extra melkproductie van 400 kilogram melk per koe. 

Melkrobot bespaart beperkt uren 

De cijfers verklaren het verschil in het fiscale resultaat, maar laten zien dat het economische verschil dat European Dairy Farmers becijfert groter is. Als naar de factor arbeid wordt gekeken blijkt dat de melkrobot zes tot tien uur per koe per jaar bespaart. Dit is voor een gemiddeld Nederlandse bedrijf een besparing van twee tot drie uur per dag. 

Bedrijven met melkrobots besteden echter de bespaarde uren voor 75 procent weer aan andere werkzaamheden op het bedrijf. Per saldo zijn de bespaarde uren per bedrijf daardoor maar zeer beperkt.