Melkveebedrijf Oostdam lanceert verse melk onder eigen label

‹ Terug naar overzicht

Melkveebedrijf Oostdam lanceert verse melk onder eigen label

Geplaatst op:

Melkveebedrijf Oostdam produceert sinds deze week melk onder het eigen label ‘Zuivel van Oostdam’. De verse melk is speciaal gelanceerd voor de regio Bodegraven en het Groene Hart. De melk is verkrijgbaar bij Jumbo Langerak in Bodegraven. Meer verkooppunten volgen snel, verwacht de familie Oostdam.

zuivel van oostdamMelkveebedrijf Oostdam speelt met de eigen verse zuivel in op de vraag van de consument naar lokale, natuurlijke producten en op de wens van regionale ondernemers naar meer onderscheid in het zuivelschap. De melk van ‘Zuivel van Oostdam’ gaat rechtstreeks van de familieboerderij naar het schap zonder tussenkomst van een zuivelfabriek.

Eigen label: direct verwerkt en verpakt

De familie Oostdam verwerkt zelf melk op haar boerderij in Bodegraven met de Lely Orbiter. De installatie verwerkt volautomatisch de melk van de 130 koeien van het bedrijf die een melkproductie van circa 3.500 kg melk per dag leveren. De installatie op het erf kan 300 liter melk per uur verwerken en is direct gekoppeld aan een of meerdere Lely Astronaut-melkrobots, waarmee de koeien zelf kunnen beslissen wanneer ze gemolken worden. 

De melk wordt direct na het melken verwerkt en verpakt. Vervolgens gaan de flessen met het eigen etiket van de boerderij rechtstreeks naar lokale afnemers in de regio. De melk en room worden gebruikt bij het maken van ijs van lokale ijssalon ‘De Zoete Inval’ en de melk wordt gebruikt in de producten van bakkerij Brood&Ko.

Ook naar Picnic

Het melkveebedrijf ging in februari al een samenwerking met Picnic aan. De onlinesupermarkt bezorgt de verse volle en halfvolle boerderijmelk van Oostdam in flessen onder Picnic-label de volgende dag bij de klant thuis.

“Deze melk gaat dus niet naar een grote zuivelfabriek wat enorm scheelt qua transport”, vertelt Yvonne Oostdam. “Daarnaast wordt de melk niet vermengd met melk van andere boerderijen.We voegen er niets aan toe en halen er niets uit, alleen de halfromige melk is voor een deel ontroomd.” Jorden Oostdam vult aan: “De melk kan al binnen een dag na het melken bij de consument op tafel staan. Dat duurt normaal gesproken een week. Onze melk is dus heel vers en dat proef je; een unieke, pure, romige smaak.”

Mijn Melk

Zuivel van Oostdam maakt deel uit van het platform Mijn Melk. De boerderij is de tweede locatie waar de Lely Orbiter in bedrijf is. Lely introduceerde de innovatieve minizuivelfabriek in het najaar van 2018 op het erf van de Dobbelhoeve in Udenhout, een biologisch melkveebedrijf van de familie Van Roessel. Een deel van de melkproductie van de Dobbelhoeve gaat inmiddels naar Albert Heijn onder de naam Mijn Melk. Mijn Melk is een platform voor boeren die hart hebben voor koe, natuur en mens en die  de melk zelf verwerken. De rijke, pure en volle smaak van de melk kan per week en per boerderij verschillen; de genen van de koe, het seizoen en de voeding van de dames bepalen de smaak. 

Trend naar lokaal

“Wij hebben gemerkt dat consumenten vaker willen weten waar hun voedsel vandaan komt”, vertelt Jorden. “Consumenten vinden duurzaamheid, dierenwelzijn en gezondheid steeds belangrijker en kiezen daarom eerder voor kleine merken en natuurlijke, onbewerkte producten uit de buurt. Onze superverse en smaakvolle zuivel is lokaal geproduceerd, sluit perfect aan op de wensen van de consument en zorgt voor onderscheid in het schap.”