Picnic gaat boerderijmelk onder eigen label bezorgen

‹ Terug naar overzicht

Picnic gaat boerderijmelk onder eigen label bezorgen

Geplaatst op:

De Lely Orbiter op zuivelboerderij Oostdam in Bodegraven verwerkt sinds deze week verse melk tot consumptiemelk voor Picnic. De onlinesupermarkt bezorgt de verse volle en halfvolle boerderijmelk in flessen onder eigen label de volgende dag bij de klant thuis.  

 

Tekst: Ria Besseling

De installatie op het erf verwerkt volautomatisch de melk van de 130 koeien van het bedrijf. De melkproductie is circa 3.500 kg melk per dag, maar hoeveel melk er op een dag wordt verwerkt hangt af van de orders die Picnic ontvangt. De Lely Orbiter is in staat om 300 liter melk per uur te verwerken. 

Flessen met etiket naar Picnic

De flessen krijgen na het bottelen een etiket en worden vervolgens vervoerd naar een van de distributiecentra van Picnic. De elektrische voertuigen van Picnic brengen de melk de volgende dag bij de consument thuis. 

Picnic brengt de volle melk voor € 1,95 per liter en de halfvolle voor € 1,89 per liter in het assortiment. De melk wordt verkocht als private label van Picnic. Op het backlabel staat boerderij Oostdam vermeld. Daarnaast ziet de koper op de fles wanneer de melk is gemolken en verwerkt. Via de onlinekanalen van Mijn Melk kan de klant meer informatie verkrijgen over de boerderij.

Melk uit de anonimiteit

Het bedrijf van de familie Oostdam omvat 45 ha grasland, 5 ha natuurland, 130 koeien, vijftig stuks jongvee en vijf fokstieren. De jaarlijkse leverantie is circa 1.300.000 kg melk met 4,7 procent vet en 3,6 procent eiwit. Melkveehouder Yvonne Oostdam runt het bedrijf met haar man Jorden en vier kinderen. Over de start met Mijn melk zegt zij: “We zijn al heel lang bezig geweest met het plan om zelf onze melk te verwerken, maar omdat het een arbeidsintensieve en kostbare procedure is hebben we dat nooit eerder gedaan. Tot voor kort verdween al onze melk na het melken in een grote melktank. Doordat we nu de melk zelf verwerken van koe tot fles weten we precies waar de melk terechtkomt, namelijk voor mensen dichtbij. Zij weten bovendien precies bij welke boerderij hun glas verse melk gemolken en verpakt is. Zo halen we onze melk uit de anonimiteit. We hopen op deze manier een stukje waarde aan onze melk toe te kunnen voegen.”

Tweede locatie voor Lely Orbiter 

Zuivelboerderij Oostdam is de tweede locatie waar de Orbiter in bedrijf is. De eerste installatie ging in het najaar van 2018 van start op het erf van de Dobbelhoeve in Udenhout, een biologisch melkveebedrijf van de familie Van Roessel. Een deel van de melkproductie van de Dobbelhoeve gaat inmiddels naar Albert Heijn onder de naam Mijn Melk.

Lees verder onder de foto.

“De Orbiter heeft potentie om de waarde van melk te verhogen en de banden met consumenten te versterken. Het maakt melk aantrekkelijker voor de consument. Voor melkveehouders is het is een eerlijke, directe en pure manier om de waarde van de kudde te vergroten”, legde voormalig algemeen directeur Alexander van der Lely uit tijdens de lancering van de innovatie bij de Dobbelhoeve. 

Platform Mijn Melk 

De boerderij van de familie Oostdam is aangesloten bij Mijn Melk, een platform voor melkveehouders die met de Lely Orbiter werken. De minimelkfabriek pasteuriseert en verpakt verse melk direct na het melken tot consumptiemelk in flessen. Mijn Melk wil de afstand tussen boer en consument kleiner maken en de boeren met zorg voor dierenwelzijn, de natuur of het milieu een gezicht geven. Met behulp van de Lely Orbiter kunnen boeren volgens de fabrikant op een slimme manier pure zuivelproducten produceren. De hogere inkomsten uit hun melk stelt ze in staat om in te spelen op veranderende consumentenbehoeften en te investeren in een duurzame toekomst voor hun boerderij. 

Over de Lely Orbiter 

De Lely Orbiter is een zuivelfabriek in het klein die op de boerderij wordt geinstalleerd. De rauwe melk kan er direct worden verwerkt tot gepasteuriseerde consumptiemelk, die gebotteld en al direct naar de afnemer kan. Dankzij de melkrobot die gekoppeld is aan de Lely Orbiter kan de koe zelf bepalen wanneer ze wordt gemolken. De installatie heeft de omvang van een flinke zeecontainer. Op melkveebedrijf de Dobbelhoeve in Udenhout staat de minifabriek naast het melktanklokaal zodat de melk vanaf de robot rechtstreeks naar de installatie stroomt. Deze voldoet volgens de fabrikant overigens volledig aan de kwaliteitseisen van het COKZ.

Over Picnic

Onlinesupermarkt Picnic, gestart in september 2015 in Amersfoort, brengt inmiddels in zeventig steden met achthonderd elektrische autootjes via de app bestelde boodschappen aan de deur. De app only-formule bezorgt sinds afgelopen najaar ook verse melk direct van de koeien van Floating Farm bij de klant in Rotterdam aan huis.