Melkveehouders Milk Trading Company boeren goed

‹ Terug naar overzicht

Melkveehouders Milk Trading Company boeren goed

Geplaatst op:

De Milk Trading Company heeft in de afgelopen twee jaar voor haar 208 leden-melkveehouders gemiddeld een extra melkopbrengst van € 2,44 boven de prijs van de zuivelafnemer behaald. 

melkopbrengst Milk Trading Company“Naast een hogere melkprijs zijn we er gedurende deze periode ook in geslaagd om de volatiliteit op melkveebedrijven te dempen en om de melkveehouders slimmer te maken”, aldus Dirk Coucke van studie- en adviesbureau DLV onlangs in Vilt.

Melkprijs Milk Trading Company  

De Milk Trading Company is in de afgelopen periode geslaagd in haar drieledige opzet. “We zien dat de melkprijs gemiddeld genomen 2,44 cent hoger lag dan de prijs die de melkveehouders van hun eigen zuivelverwerker hebben ontvangen”, zegt Coucke. “Bij afdekking op de termijnmarkt proberen we telkens te streven naar een surplus van 2 eurocent boven op de gemiddelde melkprijs van 30 cent. Wanneer het sentiment in de zuivelmarkt goed is, proberen we ons zo ver mogelijk in te dekken.” Sinds het uitbreken van de coronacrisis is een meerwaarde gerealiseerd van 6 tot 7 eurocent bovenop de gewone melkprijs, zo bleek onlangs tijdens de eerste digitale Algemene Vergadering met alle leden.

Mooie surplussen

Het tweede kwartaal van 2020 werd vorig jaar al in de periode mei tot september afgedekt. “Toen waren de zuivelmarkten nog gunstig”, stelt Coucke. “We verwachten ook dat we de komende maanden nog mooie surplussen zullen realiseren van 3 tot 4 eurocent per liter melk.” DLV wijst erop dat vooral crisisperiodes duidelijk maken welke rol een termijnmarkt kan spelen.

De afgelopen twee jaar wist de Milk Trading Company te groeien van 45 naar 208 leden. Twee derde van hen zijn Belgische melkveehouders en een derde komt uit Nederland. De Belgische bedrijven hebben een gemiddelde melkproductie van 1,45 miljoen liter per jaar en de Nederlandse boeren van 1,65 miljoen liter. 

Deels op de termijnmarkt

De leden produceren in totaal 320 miljoen liter melk waarvan 80 miljoen liter is afgedekt op de termijnmarkt. “Omdat het naar risicobeheer niet verstandig is om voor dat ganse volume actief te worden op de termijnmarkt, doet elke melkveehouder dat voor een deel van zijn productie”, aldus Coucke. Gemiddeld gaat het om 25 procent.  

De MTC telt op dit moment 208 leden. Er doen 141 melkveehouders uit Vlaanderen en 79 uit Nederland mee. De inschrijfperiode voor 2021 voor nieuwe leden start vanaf half oktober.