Milk Trading Company verwacht veel winst

‹ Terug naar overzicht

Milk Trading Company verwacht veel winst

Geplaatst op:

Milk Trading Company (MTC) verwacht dit jaar veel winst voor de 220 aangesloten  melkveehouders. 

Milk Trading Company winstDe coöperatie die op de termijnmarkt collectief de prijs voor een deel van de melk vastzet, leverde de melkveehouders in Nederland en België vorig jaar 1,68 cent per kilo melk extra op. Dit jaar kan dat een plus van 5 of 6 cent op de melkprijs worden, bericht V-focus.

Milk Trading Company verdubbelt aantal contracten

De coöperatie sloot voor dit jaar voor in totaal 77 miljoen kilo melk aan contracten af.  Daarmee verdubbelde het aantal afgesloten contracten vergeleken met 2019.  

Het overgrote deel van dit volume is tot eind dit jaar vastgezet op maandprijzen tussen de 37 en 38,5 cent per kilo melk. Dit is op jaarbasis gemiddeld zo’n 38 cent, aldus het bericht.

Coronacrisis doet melkprijs dalen

De 220 deelnemende melkveehouders aan het samenwerkingsverband – 79 uit Nederland en 141 uit Vlaanderen – verkeren hiermee dit jaar in een zeer goede positie. De melkprijzen dalen momenteel fors als gevolg van de coronacrisis. Begin dit jaar nog, toen MTC de meeste melk al vastzette op prijs, werden voor 2020 stijgende melkprijzen verwacht. 

“Het is mooi dat melkveehouders een deel van hun melkprijs hebben kunnen vastzetten op een jaarniveau van 38 cent. Het lijkt er namelijk op dat de fysieke melkprijs dat dit jaar waarschijnlijk bij lange na niet haalt”, stelt bestuurslid Niek Groot Wassink. “Maar laat duidelijk zijn dat wij voor de hele sector liever een hoge fysieke melkprijs hebben, met een vastgezette prijs die net een tikkeltje hoger ligt. Dat is beter voor de totale sector. En het levert de MTC-deelnemers uiteindelijk ook veel meer op, omdat ze maar een deel van de melk voor die prijs hebben vastgezet.”

Naar voorbeeld van varkenshandel

Milk Trading Company, opgezet door DLV Advies, ging vorig jaar maart in ons land van start. In België is de coöperatie nu drie jaar actief. De Milk Trading Company Belgie is opgezet naar het voorbeeld van de Pig Trading Company die er enige jaren geleden werd opgericht. Het doel van de samenwerkingsverbanden van melkvee- en varkenshouders is zich beter indekken tegen de volatiliteit op de markt.