Milk Trading Company voorziet goede toekomst

‹ Terug naar overzicht

Milk Trading Company voorziet goede toekomst

Geplaatst op:

De toekomst van de Milk Trading Company (MTC) ziet er goed uit. Het behaalde resultaat in het afgelopen jaar was een nettowinst voor de leden van € 1,68 per af te dekken 100 liter melk.

MTC Milk Trading CompanyDit bleek tijdens de vervolgbijeenkomst van de MTC die DLV Advies vorige week in Wilp hield.

Milk Trading Company in 2020

De discussiepunten die aan de orde kwamen spitsen zich toe op de resultaten en zuivelverwachtingen in de nabije en verdere toekomst. “We zijn voor heel 2020 al grotendeels ingedekt voor een melkprijs waarmee de boeren tevreden kunnen zijn. Die melkprijs ligt boven het meerjarig gemiddelde van de melkprijs in Nederland en is nagenoeg hetzelfde als vorig jaar”, aldus Niek Groot Wassink, adviseur rundvee bij DLV Advies. 

Er kwamen 58 leden naar de bijeenkomst in Wilp. Dit is iets minder dan het totaalaantal deelnemende melkveehouders aan de Milk Trading Company in Nederland. Aan de coöperatie in ons land zijn 77 melkveehouders aangesloten met een productiecapaciteit van 118 miljoen kilo. 

Termijnmarkt kans voor melkveehouders

Tijdens de ledenbijeenkomst ging Groot Wassink verder in op de werkwijze van de termijnmarkt en de kansen die dit biedt voor melkveehouders. Het bestuur van de coöperatie (de MTC) heeft de resultaten van 2019 toegelicht aan haar leden.

Bezoekers konden tijdens eerdere bijeenkomsten van de MTC kennismaken met de werking van de termijnmarkt, het afdekken van prijsrisico’s en de coöperatie Milk Trading Company die vorig jaar in Nederland van start ging. 

MTC België

In Belgie is de MTC nu drie jaar actief.  Er zijn nu 136 Belgische melkveebedrijven aangesloten met een productiecapaciteit van 188 miljoen liter. 

Ook leden-melkveehouders in Belgie hebben te maken met gunstige vooruitzichten voor de melkprijs.  De MTC dekt de melkprijzen in Belgie voor de tweede helft van dit jaar af voor € 33,40 per 100 liter voor 42° vet en 34° eiwit. In ons land is dit € 38 per 100 liter voor 44,1° vet en 34,7° eiwit.

De Milk Trading Company Belgie is opgezet naar het voorbeeld van de Pig Trading Company die enige jaren geleden is opgezet. Ook dit samenwerkingsverband van varkenshouders wil zich op deze manier beter indekken tegen de volatiliteit op de markt.