Zuivelcoöperatie Zuco werkt aan tweede stadsvestiging

‹ Terug naar overzicht

Zuivelcoöperatie Zuco werkt aan tweede stadsvestiging

Geplaatst op:

Zuivelcoöperatie Zuco in Dokkum werkt aan de opening van een tweede vestiging in Leeuwarden. De locatie opent mogelijk op 1 april. 

Op dit moment is de zuivelcoöperatie ook in onderhandeling over een derde stadsvestiging en staat uitbreiding naar het midden en westen van het land op de rol. Verder zijn er plannen voor een centrale zuivelverwerkingslocatie elders in Friesland. 

Zuco Dokkum

Dit meldt Zuco in een jaarbericht met de resultaten van het eerste jaar. Het bedrijf is opgericht door onder anderen agrarisch ondernemer en voormalig melkveehouder Hessel Jan Sinnige van De Molkerij en Sander Wijnstra van Vinostra.

Zuco begon in februari vorig jaar aan De Dijk in Dokkum met een ambachtelijke zuivelmakerij voor de verwerking van melkstromen op klantvraag. De ondernemers produceren in de fabriekswinkel dagelijks volle melk, karnemelk, boter, yoghurt, kwark, kefir en roomijs. Hessel Jan Sinnige: “Naast deze basiszuivelproducten groeit het culinaire assortiment in rap tempo. Denk hierbij aan panna cotta’s van onder andere karnemelk, muffins van karnemelk, ijstaarten en luxe ijscreaties.” 

Albert Heijn en Jumbo

De zuivel gaat naar de consument, delicatessenzaken, een Albert Heijn- en een Jumbo-vestiging en restaurants in Friesland, Noord-Holland, Flevoland, Overijssel en Groningen. 

Het aantal liters melk dat Zuco nu wekelijks verwerkt, wisselt. Maar het gaat om minimaal 1.500 liter, aldus Sinnige. Dat is niet de geplande minimale 7.000 liter per week. “Nee, 7.000 halen we niet. We hebben de doelstellingen bijgesteld naar 500 tot 1000 liter per dag. De nadruk ligt op het verhogen van de omzet per verwerkte liter.”

Lees verder onder de foto.

De doelstelling voor het startjaar 2019 was landelijke bekendheid van het Friese merk Zuco creëren met een aansprekend verhaal van gras tot glas en inmiddels van bodem tot culinaire en exclusieve zuivelproducten. De zuivelcoöperatie heeft aan de hand van deze ambitie een naar eigen zeggen mooi jaarresultaat gerealiseerd.

Sinnige: “Vanuit de basis wordt een nettomelkprijs van € 1 per liter dagvers geleverde melk uitbetaald. Daarmee steekt Zuco qua boerderijmelkprijs in tegenstelling tot het verwerkingsvolume met kop en schouders boven de grote zuiveljongens uit.”

De coöperatie wist volgens Sinnige gemiddeld van elke liter verwerkte boerderijmelk ruim € 4,50 te maken. “Dit is een van de weinige kpi’s – kritische prestatie-indicatoren – waar we als zeer kleinschalige zuivelverwerker mee werken. Voor 2020 willen we boven € 5 per liter uitkomen; we verwachten een verdriedubbeling qua productie van de huidige opzet.”