Groupe Bel start pilot met voeradditief Bovaer

‹ Terug naar overzicht

Groupe Bel start pilot met voeradditief Bovaer

Geplaatst op:

Groupe Bel begint dit voorjaar twee nieuwe initiatieven om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Daaronder is een pilot met het voeradditief Bovaer van DSM in Frankrijk en Slowakije. Bovaer is een additief waarmee de uitstoot van methaan door melkvee kan worden verlaagd. 

In een tweede pilot ontvangen 750 melkveebedrijven een premie van € 0,50 per 100 kilo melk wanneer ze geen voer met een herkomst van buiten Europa gebruiken, meldt Groupe Bel. 

Groupe Bel verlaagt uitstoot

Het Franse zuivelconcern wil werken aan een verlaging van de uitstoot van broeikasgassen. Tot aan 2035 moet de uitstoot in de hele keten waarin Groupe Bel actief is met 25 procent worden teruggedrongen. 

DSM: samenwerken met Valio

DSM werkt ook met het Finse zuivelbedrijf Valio samen in Bovaer. Valio wil het voeradditief inzetten  in een productie- en marketingsysteem en gaat daarvoor de prestatieparameters van dieren en melk vaststellen. 

DSM, dat Bovaer in onderzoek- en ontwikkelingsprogramma Clean Cow op de markt bracht, wil in Darly in Schotland een nieuwe fabriek bouwen voor het voeradditief. 

Lagere methaanuitstoot met Bovaer

Bovaer vermindert de methaanuitstoot aanzienlijk. Dat zijn conclusies van een onderzoek naar de werking van methaanremmer Bovaer van DSM. Het onderzoek, vorig jaar uitgevoerd door Wageningen Livestock Research op de Dairy Campus, werd ontwikkeld en uitgevoerd door partners uit de zuivelwaardeketen, bestaande uit DSM, Wageningen Universiteit & Research, FrieslandCampina, Agrifirm, De Heus Voeders en ForFarmers.