Zuivelcoöperatie Zuco ontwikkelt geitenkwark Mekker

‹ Terug naar overzicht

Zuivelcoöperatie Zuco ontwikkelt geitenkwark Mekker

Geplaatst op:

Zuco komt met een onbewerkte volle geitenkwark onder de naam Mekker. Mekker ontstond door de vraag van een jonge geitenboer om zijn geitenmelk af te nemen en geitenzuivel in de markt te zetten. Deze startende geitenboer melkt op biologische wijze twintig geiten. Naast zuivel maken en verkopen via de resellers ziet de ambachtelijke zuivelmakerij zichzelf ook als ontwikkelaar van nieuwe concepten. Voorbeelden zijn het op aanvraag ontwikkelen van een schapenyoghurt of geitenkwark.

“We hebben het voordeel dat we heel snel kunnen schakelen”, stelt Baukje de Beer, een van de oprichters van Zuco. “We hebben geleerd dat de zuivelmarkt veel potentieel heeft voor onze manier van denken. De geitenkwark is snel gelanceerd, vooral om voor onszelf duidelijk te krijgen waartoe we in staat zijn. De smaak was eigenlijk meteen goed, het is een geitenkwark met een intense smaak. De kwark heeft de structuur van de kwark die wij zelf al een tijd verkopen. In dit geval is de naam in een snelle brainstorm bedacht en nu gaat de kwark mee op de route.”

True cost

De coöperatie vindt het belangrijk om een true cost-prijs te hanteren: een prijs die is gebaseerd op de kosten die gemaakt moeten worden. De Beer: “‘Voor geitenkwark Mekker ligt de overeengekomen melkprijs ver boven de landelijke marktprijs waarmee deze ondernemer kan blijven ontwikkelen. Coöperatief zetten we ons in voor een truecost gebaseerd ketenresultaat.”


Over Zuco

De zuivelmakerij biedt een assortiment producten onder eigen naam aan waaronder melk, yoghurt, kwark, vla, karnemelk, boter, kefir, roomijs en panna cotta. Hier is vorig jaar een reeks kleine zuiveldessertjes aan toegevoegd. Mearke – Frysk voor sprookje – genoemd, bestaat onder andere uit romige panna cotta, hangop met bosfruit, yoghurt of rijstepap met appelkaneel, lemon curd kwarken aardbeikwark. De oprichters van Zuco, Hessel Jan en Baukje Sinnige, Sander Wijnstra en melkveehouder Eric Jansen, brengen een breed assortiment zuivel die is verwerkt van de melk van het bedrijf van Jansen. De producten gaan deels naar supermarkten en speciaalzaken in de regio. Zuco ging ruim twee jaar geleden van start met ambachtelijke zuivelproductie in het centrum van Dokkum. Inmiddels is een deel van de productie in Dokkum overgeheveld naar de B&G Foodfactory in Surhuisterveen. Ook de ijsproductie is hier ondergebracht. De productieruimte in Dokkum werd te klein. B&G Foodfactory, producent van biologisch ijs, maakt onder meer speciaalijs voor bekende merken.