Arla Foods start grootschalige test met Bovaer
Arla Foods gaat methaanremmer Bovaer testen in Denemarken, Zweden en Duitsland. Het gaat om een grootschalige pilot op rond de vijftig bedrijven met in totaal 10.000 melkkoeien die deze zomer en herfst gaat plaatsvinden.
Tijdens de pilot krijgen boeren Bovaer van hun voerleveranciers en mengen dit door het voer voor hun melkkoeien. Arla gaat melkmonsters verzamelen voor analyse en vergelijking met melk van melkkoeien die het additief niet toegediend hebben gekregen.
Volgend jaar meer Bovaer
Als de voorlopige resultaten van de proef zijn zoals verwacht wil Arla Foods de pilot in 2023 opschalen naar een grotere groep bedrijven met samen 20.000 koeien. Wereldwijd onderzoek en proeven op boerderijen tonen aan dat Bovaer de methaanuitstoot met ongeveer 30 procent kan verminderen.
Bovaer onderdrukt het enzym dat de methaanproductie in het spijsverteringsstelsel van een koe stimuleert. Het additief werkt onmiddellijk en wordt veilig afgebroken tot verbindingen die van nature al in de maag van een koe aanwezig zijn. Het is volgens DSM wetenschappelijk bewezen dat Bovaer de melkkwaliteit niet beïnvloedt.
Zuivel deel oplossing
De leden melkveehouders van Arla Foods behoren tot de meest klimaatefficiënte zuivelproducenten ter wereld met een gemiddelde CO2e-uitstoot van 1,15 kg per kg rauwe melk. Ze zetten zich in om hun uitstoot van broeikasgassen in dit decennium te versnellen.
“Klimaatverandering vereist dringende actie en wij geloven dat zuivel een deel van de oplossing is”, zegt Hanne Søndergaard, executive vice president en head of agriculture and sustainability bij Arla Foods. “De resultaten van onze eerste proeven met Bovaer in zowel een onderzoeksfaciliteit als een van onze Deense boerderijen zijn veelbelovend. Samen met DSM doen we nu praktijkervaring op de boerderij op door het voeradditief toe te passen in een groot pilotprogramma en in een van Arla’s grootste klimaatprojecten in totaal met 10.000 koeien.”
Sectorbrede testen
Bovaer wordt momenteel breed in de sector getest. Ongeveer tweehonderd melkveebedrijven van FrieslandCampina starten dit jaar met een pilot met de methaanremmer. Agrifirm gaat het voeradditief aan de deelnemende boeren leveren. Afhankelijk van de uitkomsten van de proef wordt het gebruik van Bovaer vanaf 2023 verder opgeschaald.
Het Franse zuivelconcern Groupe Bel begint eveneens met initiatieven om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Daaronder is een pilot met het voeradditief Bovaer van DSM in Frankrijk en Slowakije.
DSM werkt tevens met het Finse zuivelbedrijf Valio samen in Bovaer. Valio wil het voeradditief toepassen in een productie- en marketingsysteem en gaat daarvoor de prestatieparameters van dieren en melk vaststellen.
Nieuwe fabriek
DSM bouwt in het Schotse Darly een nieuwe fabriek voor de productie van het voeradditief.
De fabriek wordt naar verwachting in 2025 in gebruik genomen. DSM is al ruim zestig jaar actief in Darly. De Schotse fabriek produceert er micronutriënten.