Ruim 5.700 boeren beheren eigen data met Mijn JoinData

‹ Terug naar overzicht

Ruim 5.700 boeren beheren eigen data met Mijn JoinData

Geplaatst op:

JoinData introduceerde afgelopen april Mijn JoinData. Het nieuwe platform biedt gebruikers meer overzicht en meer gebruiksgemak. Ruim 5.700 boeren logden sindsdien in. Zij beslissen weer zelf wie hun bedrijfsdata mag bekijken. Er zijn momenteel 260 leveranciers van data aangesloten op het platform. 

Ondernemingen en leveranciers in de agrarische sector willen dat alle partijen in de agrarische sector op een zorgvuldige en efficiënte manier kunnen omgaan met de data die zij van een ondernemer mogen gebruiken. 

Machtigingen meest bezocht

De pagina ‘Machtigingen’ en dan met name ‘Openstaande machtigingen’ wordt het meest bezocht in het nieuwe platform. In JoinData zijn momenteel bijna 400.000 machtigingen actief. Ook werden bijna 125.000 machtigingen ingetrokken. Dat gebeurt als een boer niet meer wil dat zijn data gedeeld worden met een zakenrelatie. Verder werden er bijna 10 miljoen berichten via het platform verzonden.

Aan het stuur van eigen data

Op het dashboard op de homepage van het gebruikersportaal van Mijn JoinData kan de veehouder zien welke partijen een rol spelen in de datastromen van het bedrijf. Het nieuwe portaal moet de gebruiker meer overzicht en gebruiksgemak en minder doorklikken geven.

Het tabblad afnemers en dataleveranciers geeft melkveehouders een overzicht van alle machtigingen aan bijvoorbeeld de zuivelorganisatie of voerleverancier.

Directeur Sener Celik is tevreden met het aantal bezoekers van het platform. ”Je ziet dat we hiermee voorzien in een behoefte. We zetten de boer weer aan het stuur van zijn data. Hij heeft snel zicht op met wie hij data deelt en kan dat ook gemakkelijk aan- of uitzetten.”

Data delen zonder goede afspraken

Veel melkveehouders delen data zonder goede afspraken te maken. Dat concludeerde JoinData vorig jaar op basis van de uitkomsten van een online-enquête onder ruim zeshonderd melkveehouders. Zij delen hun data met externe partijen zonder dat de machtigingen daarvoor goed zijn geregeld. Hier is veel ruimte voor verbetering.  

AR-bril

JoinData werkt samen met onder meer Nedap in het uitwisselen van data. Het gaat om gegevens van softwareapplicaties voor melkveehouders van Nedap. Het bedrijf maakte onlangs bekend dat het een AR-bril voor melkveehouders ontwikkelt. Met de nieuwe augmented reality-toepassing kan de melkveehouder bij iedere koe de beschikbare gegevens en eventuele attenties zien en ook behandelingen invoeren. Het systeem wordt nu getest op melkveebedrijven. De producent verwacht het systeem volgend jaar op de markt te brengen.